بیماری آبله مرغان یا واریسلا یک بیماری با قدرت واگیر شدید است که خود را با خارش و جوش های آبدار قرمز نشان می دهد و در 48 ساعت اول این بیماری قابلیت واگیر بسیار بالایی دارد که اغلب به عنوان یکی از عفونتهای دوران کودکی در نظر گرفته میشود. این بیماری میتواند بزرگسالانی که قبلاً به ویروس آن آلوده نشده اند را نیز مبتلا سازد.
شدت آبله مرغان در بزرگسالان معمولاً بیشتر و سختتر از کودکان است. این بیماری به خصوص برای زنان باردار، نوزادان و افرادی که عملکرد سیستم ایمنی بدنشان دچار اختلال شده است (مانند بیماران مبتلا به ایدز) بسیار خطرناک خواهد بود. معمولاً کودکان قبل از 10 سالگی آبله مرغان را میگیرند. سیستم ایمنی بدن پروتئینهایی به نام آنتی بادی را در طی عفونت ایجاد میکند. بدن با این ویروس مبارزه میکند و سپس محافظت مادام العمر در برابر آن (مصونیت ایمنی) ایجاد میشود. بنابراین، معمول نیست که بیش از یک دوره آبله مرغان در طول زندگی خود داشته باشید.
مهمترین علائم و نشانههای بیماری آبله مرغان مربوط به قبل از ظهور جوشها:
- تب
- ناراحتی و حساسیت
- سردرد
- خستگی شدید
- حالت تهوع
- ترش شدن گلو
- از دست دادن اشتها یا مشکلات تغذیهای
- بیاشتهایی
- احساس عمومی کسالت و مریضی
- خارش پوست
- ظهور آثار جوش بر روی پوست که پوست اطراف به رنگ قرمز و به حالت ملتهب در میآید.
- ایجاد زخم در حفره دهان و لوزهها که ممکن است دو تا سه روز قبل از بروز تاولهای اصلی آبله مرغان مشاهده شود.
برای درمان آبله مرغان در کودکان سالمی که بیماری خاصی نداشته باشند، معمولاً نیازی به درمانهای پزشکی ندارد. اما چون کودکان آستانه ی تحمل پایینی دارند رعایت یک سری نکات به پشت سر گذاشتن این بیماری کمک می کند. پرستار کودک به مادران کمک بسیار زیادی می کند تا کودکان به آسانی این مرحله را پشت سر بگذراند. برخی از این نکات عبارتند از:
1. فرزند خود را در خانه نگه دارید: آنجا که آبله مرغان یک بیماری مسری است، تا آنجا که امکان دارد کودکتان را خارج از خانه نبرید و یا قرار گرفتن او در مقابل افراد دیگر را محدود کنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید تا اینکه تمام تاولهای آبله مرغان، زخم تشکیل داده و به صورت پوسته پوسته در بیابند و تاول های جدیدی ایجاد نشوند. معمولاً حدود یک هفته طول می کشد که تاولها به این شکل برسند.
2. حمام با جو دوسر کلوئیدی: جو دوسر کلوئیدی موجود در داروخانه نزدیک شما، در رفع خارشهای ناشی از این بیماری کمک کنند است. در حالی که وان با آب ولرم و نه داغ پر میشود، بلغور جو دوسر را در وان یا تشتی که کودک خود را در آن نشانده اید،اضافه کنید.
پس از استحمام، یک پماد موضعی مانند لوسیون کالامین و یا یک لوسیون ضد خارش بدون عطر روی پوست کودکتان بمالید. استفاده از آنتی بیوتیکهای موضعی بدون نسخه خود داری کنید زیرا ممکن است باعث ایجاد حساسیت شوند.
3. تب کودک را تسکین دهید؛ از داروهای غیر آسپیرینی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. از آسپرین یا محصولات حاوی آسپرین استفاده نکنید. استفاده از آسپرین در کودکان مبتلا به آبله مرغان با سندرم ری همراه است. سندروم ری یک بیماری شدید است که بر کبد و مغز تأثیر میگذارد و میتواند باعث مرگ شود.
4. رفع خارش؛ در نظر داشته باشید که میتوانید به کودک آنتی هیستامین بدون نسخه مخصوص کودکان بدهید. همیشه دستورالعملهای موجود در برچسب را چک کنید و از دوز صحیح استفاده کنید.
5. ناخن های فرزندتان را کوتاه و مرتب نگه دارید؛ این کار به جلوگیری از عفونتهای پوستی ناشی از خاراندن تاولها کمک میکند. برای کودکان خردسال، جوراب یا دستکش را روی دستشان بکشید تا از خراشیدن جلوگیری شود. برای محدود کردن ایجاد زخم، اطمینان حاصل کنید که کودک شما جوشهای آبله مرغانی خود را نمیکند.
برای اکثر کودکان سالم، آبله مرغان به تنهایی بدون درمان خاصی بهبود مییابد. با این حال، اگر شما یک نوزاد مبتلا به آبله مرغان دارید و یا فرزندتان دارای سیستم ایمنی ضعیف است که در تنفس دچار مشکل شده یا تاولها عفونت کرده، به پزشک مراجعه کنید.
6. پوست را نخارانید؛ خاراندن پوست میتواند باعث زخم شدن و باقی ماندن جای زخم، کند شدن روند بهبودی تاولها و افزایش خطر عفونت و التهاب شود. اگر کودک شما نمیتواند از خاراندن پوست خودداری کند، میتوانید به کودک خود، مخصوصاً در هنگام شب، دستکش بپوشانید و ناخنهای کودک را مرتب کوتاه کنید. از آنجا که رعایت نکات ذکر شده در تسریع درمان کودکتان نقش بسزایی دارد، استفاده از پرستار کودک بیمار برای مراقبت هرچه بهتر و نگهداری ازاو بسیار مؤثر است.
- nrgs
- اردیبهشت 20, 1402
- 49 بازدید