دکتر یانگ خاطرنشان میکند که مقایسههای یک طرفه میتواند باعث شود کودک شما احساس کند که او به طور منفی مورد قضاوت قرار میگیرد و والدین خود او درک نامطلوبی از او دارند. اگر مقایسه بین خواهر و برادر باشد، حتی ممکن است احساس کند که والدینش خواهر یا برادرش را بر او ترجیح میدهند یا فکر میکنند که او ارزشمند نیست. دکتر یانگ اذعان میکند: “اگر مقایسهها مکرر اتفاق بیفتد، کودکان ممکن است نسبت به اینکه چه کسی هستند و چه تواناییهای دارند، دچار سردرگمی شوند”. این کار ممکن است چندین اثر نامطلوب ایجاد کند:
1. عزت نفس پایینتر:
اگر دائماً فرزندتان را با کودکان دیگری مقایسه کنید که به نظر میرسد وضعیت بهتری دارند، او به تدریج باور میکند که نسبت به دیگران پایینتر است. اگر به او برچسب «تنبلتر» یا «شیطون» زده شود، ممکن است از تلاش دست بکشد، زیرا فکر میکند راحتتر است که در آن نقش درک شده قرار بگیرد و او را در آن رفتار حبس کند. بنابراین مقایسه مداوم باعث میشود فرزند شما احساس بیارزشی کند و عزت نفس پایین میتواند بر سلامت روانی کودک شما تأثیر بگذارد که میتواند زندگی کلی او را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
2. احساس استرس:
تصور کنید، فرزند شما تمام تلاشش را کرده است تا در مقاله انگلیسی خود نمره B بگیرد. به جای اینکه او را به خاطر تلاشهایش تحسین کنید، او را با برادرش مقایسه میکنید که نمره A گرفته است. این میتواند باعث استرس و اضطراب شدید او شود.
3. اضطراب اجتماعی:
هنگامی که عزت نفس فرزندتان ضربه خورد، میتواند خجالتی شود و تمایلی به برقراری ارتباط با دیگران نداشته باشد، زیرا فکر میکند چیزی برای ارائه یا افتخار ندارد. بدتر از آن، او ممکن است علیه همسالان خود از پرخاشگری استفاده کند، زیرا احساسات منفی نسبت به کسانی که دائماً با آنها مقایسه میشود، در خود دارد.
4. از بین رفتن رضایت با مقایسه:
به عنوان والدین، اگر دائماً فرزند خود را با دیگران مقایسه کنید، ممکن است احساس کنید فرزندتان به اندازه کافی خوب نیست و فرزندان دیگران را بهتر از فرزندان خود ببینید و این بسیار خطرناک است. همانطور که گفتیم کاملاً طبیعی است که بخواهید فرزندتان برتر باشد، وقتی شروع به مقایسه آنها با سایر کودکان میکنید در واقع شروع به زیر سوال بردن تواناییهای آنها کردهاید. در حالی که زمانی از نمرات فرزندتان راضی بودید، وقتی نمرات کودک دیگری را میبینید که عملکرد بهتری داشته باشد، ممکن است شروع به زیر سوال بردن خود به عنوان والدین و حتی فرزندتان کنید و از فرزند خود احساس رضایت نکنید.
5. ایجاد رنجش با مقایسه:
مقایسه شدن با کودکان دیگر ممکن است باعث شود کودک شما احساس نفرت و حسادت نسبت به سایر کودکان را در خود ایجاد کند. به عنوان مثال اگر به خاطر نامرتب بودن اتاق نوجوان خود، دائم به او سرکوفت بزنید و او را با خواهریا برادر کوچکتر و مرتبش مقایسه کنید، به او یادآوری میکنید که چگونه نمیتواند کاری را انجام دهد یا به چیزی برسد که سایر کودکان انجام دادهاند، و به همین دلیل شروع به بیزاری، حسادت و یا حتی بدرفتاری با خواهر یا بردارش کند.
6. تأثیر فرزندان بر پیوند والدین:
فرزندتان ممکن است از شما کنارهگیری کند زیرا احساس میکند که از او ناامید شدهاید و این ممکن است باعث شود هر دوی شما از هم دور شوید.
- nrgs
- تیر 11, 1402
- 131 بازدید