بسیاری از والدین به اشتباه فکر می کنند که استفاده از یک شیوه فرزند پروری برای تمامی کودکان بهترین انتخاب است. با توجه به اینکه تمامی کودکان از نظر اخلاقی، عاطفی، رفتاری و سلیقه با یکدیگر متفاوت می باشند، استفاده از یک روش پرورش کودک برای تمامی آن ها کار عاقلانه ای نمی باشد.
با توجه به ضرورت فرزندپروری بهتر است در ابتدا روحیات فرزند خود را به خوبی بشناسید. سپس بهترین سبک پرورش کودک را با توجه به روحیات فرزند خود انتخاب نمایید. به طور کلی استفاده از مناسب ترین روش پرورش کودک به شما کمک می نماید تا فرزند سالم تری را تربیت نمایید. این سلامتی شامل سلامت جسمی، روانی، عاطفی و رفتاری کودک می شود.
اگر می خواهید در پرورش کودک خود موفق باشید و بتوانید فرزند پروری اندیشمندانه ای را دنبال نمایید، بهتر است با تمامی روش های پرورش کودک به طور کامل آشنا شوید. سپس با توجه به ویژگی های هر کدام از این سبک ها و شخصیت کودک خود، سبک فرزند پروری صحیح و مناسبی را انتخاب نمایید. به طور کلی سبک های پرورش کودک را می توان به چهار دسته کلی تقسیم بندی نمود. که این سبک ها شامل سبک فرزندپروری قاطعانه، فرزندپروری سهل گیرانه، تعلیم و تربیت اندیشمندانه و پرورش کودک بدون دخالت می شود.
1. فرزند پروری سهل گیرانه:
این روش را می توان روش پرورش کودک بدون دخالت نامید. معمولا در این روش والدین فرزندان را به حال خود رها می کنند و هیچ قانونی برای آن ها تعریف نمی کنند. بنابراین کودکان در یک خلاء عاطفی و روانی ممکن است به هر سمت و سویی کشیده شوند.
- ویژگی های کودکان:
از مهم ترین ویژگی های کودکانی که به شیوه تربیت می شوند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
تمایل شدید به اعتیاد و سایر رفتارهای ناهنجار اجتماعی
ناتوانی در کنترل احساسات
زودباوری و وابستگی به افرادی که به کوچک ترین محبت را نثار آن ها می کنند
احتمال بروز مشکلات روانی و تمایل شدید به خودکشی
فقدان عزت نفس و اعتماد به نفس
احساس شدید کمبود عاطفی و روانی
ناتوانی در کنترل خشم
2. سبک فرزند پروری قاطعانه:
این روش را می توان فرزندپروری با کفایت نامید. والدینی که از این روش برای تربیت فرزند خود استفاده می نمایند، در کنار جدیت قوانین تربیتی، به خواسته های فرزند خود نیز توجه می نمایند. این والدین انتظارات خود را کاملا واضح و مقتدرانه برای کودک خود شرح می دهند. در عین حال به تمامی نیازهای عاطفی کودک خود پاسخ می دهند و در صورتی که کودکشان به کمک نیاز داشته باشد، کاملا خونگرم و بدون سرزنش به او کمک می نمایند.
- ویژگی کودکان:
یکی از بهترین روش های پرورش کودکان استفاده از سبک فرزند پروری قاطعانه است. از ویژگی های فرزندانی که والدین مقتدر و قاطع دارند، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
مستقل بودن
احساس رضایت و شادی بیشتر
عزت نفس و اعتماد به نفس بالا
دارای مهارت های اجتماعی بالاتر نسبت به همسالان خود
انگیزه برای ادامه تحصیل و دستیابی به جایگاه بالا
بهبود سلامت روانی و دوری نمودن از ناهنجاری ها مانند خودکشی، اعتیاد و …
کاهش احتمال بروز رفتارهای خشونت آمیز
احساس ایمنی و امنیت بیشتر
این کودکان ترجیح می دهند در مشکلات از والدین خود کمک بگیرند.
3. پرورش کودک مستبدانه:
این روش فرزند پروری را برخلاف روش مقتدرانه و قاطعانه، نمی توان فرزند پروری با کفایت نامید. زیرا در این روش والدین تنها به خواسته ها و ارزش های خود اهمیت می دهند. بنابراین به جرات می توان گفت که خواسته های فرزندان خود را نمی بینند. اکثر کودکانی که با این روش تربیتی رشد می کنند، در آینده انسان هایی پر از کمبود می شوند. که تنها به دنبال راحتی برای فرار از محیط خانه و والدین خود هستند.
- ویژگی کودکان:
از مهم ترین ویژگی های کودکانی که با این شیوه تربیت می شوند، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
افسردگی و اضطراب
احساس ناامنی
وابستگی و عدم استقلال اجتماعی
عزت نفس پایین
افت تحصیلی
تمایل به رفتارهای ناهنجار اجتماعی مانند اعتیاد، خودکشی و …
ناتوانی در مقابله با مشکلات اجتماعی
4. سبک سهل انگیز:
این روش فرزند پروری عکس روش مستبدانه است. اما از شیوه پرورش کودک مقتدرانه نیز پیروی نمی کند. در این روش والدین کمی بیشتر از روش فرزندپروری سهل گیرانه به کودک خود توجه می نمایند. اما قوانین محکمی را برای فرزند خود تعریف نمی کنند. بنابراین نقض قوانین نیز برای آن ها اهمیتی ندارد. این والدین بیش از اندازه برای کودکان خود دلسوزی می کنند و نمی توانند قاطعانه با کودک خود برخورد نمایند.
- ویژگی کودکان:
از مهم ترین ویژگی های کودکانی که به این روش رشد نموده اند، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
ناتوانی در پیروی از قوانین
تمایل شدید به خود محوری
ناتوانی در کنترل احساسات
تمایلات اجتماعی بسیار ضعیف
عدم توانایی ارائه راه حل درست برای برطرف نمودن مشکلات
- nrgs
- اردیبهشت 25, 1402
- 56 بازدید