اضافه وزن می تواند خطر ابتلای کودک به مشکلات مربوط به سلامتی مانند بیماری های قلبی و دیابت را افزایش دهد. اگر کودک در این سن کمی اضافه وزن دارد، نگران نباشید اما حتما با پزشک کودک در این خصوص صحبت کنید. پزشک می تواند مشخص کند که این میزان اضافه وزن مشکلی ایجاد خواهد کرد یا نه تا در صورت وجود مشکل از راهکارهای مناسب استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که داشتن کمی اضافه وزن در کودکی می تواند منجر به چاقی در بزرگسالی شود اما در عین حال ممکن است مرحله ای گذرا باشد که در این سن طبیعی است. بنابراین اگر کودک خردسالتان کمی سنگین به نظر می رسد همراه با تغییرات بدن که در سال های آینده رخ خواهد داد و با بلندتر شدن قدشان به وزن طبیعی برمی گردند. کودک خردسال شما بیشتر در حال رشد است که با افزایش وزن در بزرگسالان تفاوت دارد. اگر کودک شما قبلا اضافه وزن داشته و در حال حاضر هم این روند ادامه دارد، احتمال چاقی او افزایش پیدا کرده است.
پزشک کودک وزن و قد او را اندازه گیری می کند و این اعداد را با جدول رشد نرمال کودکان مقایسه می کند. امروزه پزشکان از نمودارهای رشد جدیدی استفاده می کنند که بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) است و تناسب قد و وزن کودک را در نظر می گیرند. شاخص توده بدنی در مقایسه با اندازه گیری وزن، مقیاس بهتری برای تشخیص چاقی کودک است. در حالی که BMI برای بزرگسالان با یک فرمول ساده محاسبه می شود، این شاخص برای کودکان بر اساس جنسیت و سن متفاوت است تا تغییرات بدنی که در خلال رشد اتفاق می افتد را در محاسبه لحاظ کند.
این نمودار مانند همه نمودارهای رشد دیگر کودک را با همسالانش مقایسه می کند. اگر BMI کودک در محدوده ۸۵ درصد قرار بگیرد به این معنی که وزنش از ۸۵ درصد کودکان همسال و همسنش بیشتر است – باید در مورد وزنش نگران باشید و اگر در محدوده ۹۵ درصد قرار بگیرد در وضعیت کاملا نامناسب قرار دارد. علاوه بر قد و وزن خود کودک، پزشک وزن والدین و سلامت کلی آنها را هم در نظر می گیرد.
پزشکان معمولا در صورت لزوم و در موارد خاص رژیم های پیشگیرانه یا برنامه کاهش وزن را توصیه می کنند. در واقع رژیم غذایی پیشگیرانه اگر به طور دقیق تحت نظارت قرار نگیرد می تواند برای سلامتی کودک مضر باشد و با رشد و تکامل او تداخل پیدا کرده و آن را دچار اشکال کند. در بیشتر موارد هدف حفظ وزن کودک با یک رژیم غذایی سلامت است تا با رشد کودک تناسب قد و وزنش تناسب بیشتری داشته باشند.
در مورد اینکه چگونه می توانید عادت های مناسب غذایی را در کودک ایجاد کنید، از پزشک سوال کنید. ممکن است پزشک تغذیه بر اساس هرم غذایی را توصیه کند که بر اساس آن باید هر روز به کودک سه واحد سبزی و دو واحد میوه بدهید و علاوه بر آن شیر، گوشت و غلات هم باید به شکل روزانه مصرف شوند. بهتر است شیرینی و خوراکی های دیگری که کالری زیاد و ارزش غذایی کمی دارند را از رژیم غذایی کودک حذف کنید. می توانید برای دریافت یک برنامه غذایی متعادل به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.
به یاد داشته باشید اگر همه اعضای خانواده در همه وعده ها و میان وعده ها غذای سالم بخورند و ورزش کنند پیروی از این شیوه برای کودک خردسال آسان تر خواهد بود.
- nrgs
- تیر 18, 1402
- 45 بازدید