
تفکر انتقادی مجموعهای از مهارتهای ذهنی است که با کمک آنها تصمیم گیری میکنیم. با این مهارتها میتوانیم اطلاعات مختلف را ارزیابی کنیم و درست و غلط آنها را تعیین کنیم. تفکر منتقدانه نسبت به یک موضوع یا مشکل یعنی با ذهنی باز برای رسیدن به نتیجه و راهحل نهایی، بتوانیم روی گزینههای مختلف تفکر کنیم. کودکانی که مهارتهای تفکر انتقادی در آنها تقویت شده باشد وقتی به دوره بلوغ و نوجوانی برسند، میتوانند بدون کمک والدین خود تصمیمات مهم و صحیحی بگیرند.
کودکان وقتی به این باور برسند که تفکر، شگفتانگیز است، برای بهتر فکر کردن آن انگیزه کافی پیدا میکنند. والدین نه تنها در طول سال تحصیلی بلکه در تعطیلات تابستان هم میتوانند برای جذاب کردن تفکر برای کودکان تلاش کنند. خوب فکر کردن درست شبیه خوب بازی کردن فوتبال است؛ هر دو نیاز به تمرین دارند.
تفکر انتقادی یکی از مهمترین مهارتهایی است که یادگیری آنها برای آینده کودکان مهم است. بعضی از کارشناسان، تفکر انتقادی را یکی از هفت مهارت ضروری برای کودکان میدانند. در دنیای امروز که به سرعت در حال تغییر است، تنها دانستن فهرستوار موضوعات مختلف برای کودکان کافی نیست. آنها باید منتقدانه فکر کنند تا بتوانند از طریق مقایسه، تجزیه و تحلیل و ارزیابی تفاوتهای اطلاعات به نتیجهگیری صحیح برسند و درک بهتری از حقایق پیرامون خود پیدا کنند.
چند روش برای کمک به کودکان در تفکر انتقادی
1. از آنها بخواهید که صریح باشند. وقتی مثال یا توضیح مطلبی را نمیفهمند، به راحتی بپرسند. کودکان باید بدانند اشکالی ندارد که چیزی را نفهمند و در مورد آن سوال بپرسند.
2. آنها را به داشتن دقت بیشتر تشویق کنید. به کودکان کمک کنید با تحقیق و بررسی روی واقعیتها، درست و غلط را بفهمند.
3. آنها را ترغیب کنید موضوعات دیگر را هم بررسی کنند. وقتی در مورد مسئله یا مشکلی فکر میکنند، به آنها اجازه دهید در مورد موضوعات مرتبط با آن مسئله یا مشکل بپرسند. با گفتوگوی بیشتر، به آنها کمک کنید. کودکان را به پیگیری بیشتر راهنمایی کنید تا بتوانند اطلاعات مفید و مرتبط با مسئله را جمعبندی کنند.
4. از منطقی بودن آنها حمایت کنید. به کودکان کمک کنید تا بتوانند ارتباط موضوعات مختلف با یکدیگر را بفهمند. از او بخواهید مراحلی را که برای نتیجهگیری طی کرده است بیان کند. با مشارکت خودشان صحت فرضیههای آنها را بررسی کنید.
5. انتظارات منصفانهای از آنها داشته باشید. در آنها همفکری کردن را تقویت کنید. کودکان باید بیاموزند که برای نتیجهگیری صحیح، استفاده از نظر دیگران مهم است.
- nrgs
- خرداد 3, 1402
- 30 بازدید