بسیاری از انسانها این ترس را در دوران کودکی تجربه می کنند که معمولا با افزایش سن و آگاهی نسبت به ماهیت رعد و برق و علت ایجاد آن کم کم در آنها فروکش می کند اما همچنان برخی از این کودکان تا بزرگسالی نیز آستروفوبیای خود را به شدت حفظ می کنند تا حدی برخی از آنها با شنیدن صدای رعد و برق دچار اضطراب شدید شده و حتی به گریه میافتند. به یاد داشته باشید که مواجه شدن با شرایط آب و هوایی سخت مانند گرفتار شدن در طوفان می تواند سطح معقولی از اضطراب را به همراه داشته باشد و این کاملا طبیعی است، اما زمانی تبدیل به یک اختلال و مشکل می شود که این فوبیا یا ترس شدید کارآمدی ما در زندگی را تحت تاثیر خود قرار داده و حالتی آزاردهنده پیدا کند.
برای اشخاص مبتلا به استروفوبیا صدا و نور آذرخش در هر شدتی که باشد طاقت فرسا و غیر قابل تحمل است. در این افراد حتی پیش بینی هواشناسی در خصوص رعد و برق و بارش باران نیز می تواند باعث شود که قرارهای کاری خود را کنسل کرده در یک اتاق پنهان شده و در را به روی خود ببندند در حالی با دستانشان گوشها را پوشاندهاند.
اما علائم این ترس تنها به همین خانهنشینی محدود نمیشود بلکه میتواند حملاتی مشابه حملات پنیک با نشانههای این چنینی را به همراه داشته باشد:
- لرزش بدن
- بیحسی دست و پا
- درد قفسه سینه
- حالت تهوع
- تپش قلب
- مشکل در تنفس
- عرق کردن کف دست
- میل وسواسی برای تماشای طوفان
- گریه غیر قابل کنترل (به ویژه در کودکان)
- چسبیدن به دیگران به امید محافظت شدن
- تمایل برای پنهان شدن در مکانهای مانند زیر تخت، کمد یا حمام (به ویژه در کودکان)
ترس از رعد و برق در کودکان و بزرگسالان میتواند آنقدر شدید باشد که حتی با دیدن صحنههای مربوط به طوفان و آذرخش و شنیدن صدای آن در تلویزیون نیز دچار اضطراب و بیقراری شوند. همچنین برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است که در چنین شرایط آب و هوایی اصلا کنترل احساسات خود را نداشته باشند زیرا این کودکان به صدا حساسیت بالایی دارند.
در این بخش به چند راهکار ساده برای ارام کردن کودکان هنگام ترس از رعد و برق اشاره میکنیم :
1. درک کردن ترس کودک
اگر کودک شما ترس از رعد و برق دارد پیش از هر چیز باید دست از تمسخر او بردارید. این شما هستید که به عنوان یک بزرگسال بالغ همه چیز را در مورد این پدیده طبیعی میدانید، کودکان شما چنین قدرت درکی ندارند، بنابراین هرگز خود را با کودکتان مقایسه نکرده و او را به خاطر این ترس مسخره نکنید.
2. کودک را سرگرم کنید
یکی از ویژگیهای دنیای ذهنی کودکان این است که هنگام مشغول شدن به یک سرگرمی هیجان انگیز که باب میلشان باشد کمتر به محیط اطراف توجه نموده و در یک سرخوشی عمیق فرو میروند. میتوانید از همین ویژگی برای درمان ترس از رعد و برق در کودکان استفاده حتی شاید بهتر باشد بگوییم که سوء استفاده کنید. هر زمان که میدانید طوفان و رعد و برق نزدیک است توجه کودک را به سمت سرگرمی مورد علاقه اش ببرید یا از فعالیتی خاص که آن را به عنوان جایزه فرزند خود در شرایط ویژه در نظر گرفتهاید را رونمایی کنید تا هیجان زده شود.
3. آموزش از طریق کتاب
امروزه رواشناسی کودک پیشرفت قابل توجهی کرده و بسیاری از متخصصین این حوزه دست به قلم شدهاند تا با نگارش کتابهای آموزشی متناسب با رده سنی کودکان آنها را برای رویارویی با ترسهای زندگی و موقعیتهای دشوار آماده کنند.
4. خوارکی مورد علاقه
در کمک گرفتن از حواس پنجگانه برای پرت کردن حواس کودک هنگام رعد و برق، از حس قدرتمند چشایی غافل نشوید. کودکان معمولا با دیدن تنقلات و خوراکیهای مورد علاقه خود از دنیای زمینی فارغ میشوند.
- nrgs
- اردیبهشت 11, 1402
- 69 بازدید