
کودکانی که اعتماد به نفس پایینی دارند در برخورد با مشکلات و مدیریت آنها ضعیف بوده و به راحتی ناامید می شوند. آنها بر توانایی های خود ایمان نداشته و فکر می کنند در هیچ کاری خوب نیستند. پس شما به عنوان والدین باید به دنبال راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان و آموزش اعتماد به نفس به کودکان باشید. برخی از کاربردی ترین و مهم ترین راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان عبارتند از:
1. دوست داشتن بی قید و شرط
مطمئن شوید که کودک شما می داند عشق و دوست داشتن شما بی قید و شرط است. نوع نگاه ما به فرزندمان تاثیر عمیقی بر دید او نسبت به خودش می گذارد. به گونه ای با کودک خود رفتار کنید که بفهمد در هر شرایطی دوستش دارید و از او مراقبت می کنید. حتی هنگامی که اشتباه می کند یا تصمیمات نادرست می گیرید. کودکان اگر احساس کنند که والدین آنها را بخاطر توانایی ها یا کارهای دوستشان دوست دارند، هنگامی که مرتکب اشتباهی می شوند، دست پاچه شده و نمی توانند تصمیم درستی بگیرند. دوست داشتن بی قید و شرط باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان می شود.
2. جملات مثبت را به کودکان آموزش بدهید
برای آموزش اعتماد به نفس به کودکان ابتدا باید با آموزش جملات تاکیدی مثبت شروع کنید. هم کودکان و هم بزرگسالان اغلب درگیر گفت و گوهای منفی و ناامید کننده خواهند شد مانند: تو نمی توانی؟ تو برای انجام دادن این کار کوچک هستی، یا من در مورد این موضوع می ترسم و …. سعی کنید خودگویی مثبت را به کودکان خود آموزش دهید. از جملاتی که باعث تقویت خودباوری کودک می شود، استفاده کنید. مانند: تو می توانی این کار را انجام دهی. تو دختر یا پسر قوی هستی و …
3. به فرزندان خود مسئولیتی را بدهید
به کودک خود وظایف و مسئولیتی را متناسب با سنش بدهید تا به شما کمک کند. این کار باعث می شود که فرزند شما احساس مفید بودن، مسئولیت پذیری و شایستگی کند. درخواست کمک از کودکان باعث بالابردن اعتماد به نفس کودکان شده و آنها احساس می کنند که فرد مهمی هستند. این وظایف می تواند مانند: کمک کردن در آشپزی، کمک به مادر در جمع کردن لباس ها و یا غذا دادن به خواهر یا برادر کوچکتر و … باشد.
4. با آنها بازی کنید و اجازه بدهید آنها رهبر بازی باشند
شرکت در بازی های کودک و وقت گذراندن با او این پیام را به او می دهد که مهم است و ارزش وقت شما را دارد. برای بازی با کودکان، والدین می توانند به کودکان اجازه دهند تا نوع بازی را انتخاب کنند و همچنین آن را هدایت و رهبری کنند. رهبری کودک باعث افزایش اعتماد به نفس او شده و کودک احساس موفقیت خواهد داشت.
5. خودتان نیز اعتماد به نفس بالایی داشته باشید
والدین اولین و بهترین الگو برای کودک هستند. پس اگر احساس می کنید اعتماد به نفس پایینی دارید، بهتر است آن را بهبود بخشید. در صورت نیاز برای ترمیم و بازیابی اعتماد به نفس خود وقت بگذارید. اگر شما اعتماد به نفس پایینی داشته باشید، مسلما کودک شما نیز از شما الگو برداری کرده و دچار کمبود اعتماد به نفس می شود. شما می توانید در این زمینه به مشاوره خانواده مراجعه کرده و مشکل خود را با کمک مشاور حل کنید. اعتماد به نفس بالای والدین، یکی از مهم ترین مراحل برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان است.
6. از کودکان راهنمایی خواسته یا نظرشان را بپرسید
متناسب با سن کودکان، در موقعیت های مناسب، از آنها راهنمایی بگیرید. با آنها در تصمیم گیری های خانوادگی خود مشورت کنید. تا نشان دهید که برای آنها و ایده ها و نظراتشان ارزش قائل هستید. به طور کلی، احترام به نظرات و راهنمایی گرفتن از کودکان باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان می شود.
7. برای کودک خود وقت بگذارید
زمان خاصی را به باهم بودن اختصاص دهید. آنها را به گردش ببرید، باهم شام بخورید، بازی کنید و … . والدین باید زمانی را با کودکان خود بگذرانند تا به آنها نشان دهند که ارزشمند هستند. این کار باعث تقویت اعتماد به نفس کودک می شود.
8. به کودک خود، نحوه تعیین اهداف و رسیدن به آنها را آموزش دهید
تعیین و دستیابی به اهداف چالش برانگیز می تواند به کودکان کمک کند تا احساس کنند توانایی های زیادی دارند. همچنین این کار به کودک یاد می دهد که امید خود را از دست ندهد. تا هنگام مواجه با مشکلات بهترین تصمیم را بگیرد. ایمان به توانایی ها باعث افزایش اعتماد به نفس کودکان می شود.
9. کودکان را تشویق کنید تا به کلاس های هنری بروند
کلاس های هنری مانند تئاتر، موسیقی، نقاشی و … راهی عالی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان است. امتحان کردن محیط های جدید و موضوعات تازه به کودکان کمک می کند تا احساس توانایی کنند و بتوانند با اطمینان در مقابل دیگران صحبت کرده و منطقه راحتی خود را گسترش دهند.
10. کودکان را به روشی صحیح تحسین کنید
تمجید و تحسین مناسب از کودکان می تواند باعث افزایش عزت نفس در کودکان و افزایش اعتماد به نفس کودک شود. تحسین کودکان به روش صحیح یعنی اینکه از آنها بخاطر توانایی ها و مهارت هایی که دارند تعریف و تمجید کنید. اما در این کار افراط نکنید به گونه ای که کودکان احساس کنند شما آنها را بخاطر توانایی ها و یا مهارت هایی که دارند، دوست دارید.
11. گاهی اجازه دهید صحبت های شما در مورد خودش را بشنود
یکی دیگر از راه های سریع و آسان برای تقویت اعتماد به نفس کودکان این است که هنگامی که دارید برای دیگران از موفقیت ها و تلاش های کودک خود تعریف می کنید، اجازه دهید کودک به طور تصادفی آنها را بشنود. گاهی اوقات تحسین و تمجید مستقیم کودکان باعث می شود احساس دوست داشته شدن با قید و شرط کنند. اما شنیدن این تعریف و تمجیدها هنگامی که برای دیگران می گویید، آن را باورپذیرتر می کند.
12. مقایسه کودکان با دیگران ممنوع
از مقایسه کودک خود با خواهر یا برادرانشان و یا با کودکان هم سن و سال، جدا خودداری کنید. این مقایسه ها باعث می شود که کودکان باور کنند که توانایی انجام هیچ کاری را نداشته و نمی توانند شما را راضی و خشنود کنند. در نهایت اعتماد به نفس کودک از بین می رود.
13. عکس کودک، نقاشی هایش و آنچه که ساخته است را در معرض دید قرار دهید
با آویختن عکس او به دیوار اتاق یا قاب کردن نقاشی هایش و قرار دادن او برروی میز مطالعه خود، حس تعلق را در کودک خود پرورش دهید. این کار به کودکان احساس تعلق، پذیرش و دوست داشته شدن می دهد. که در نهایت باعث بالا بردن اعتماد به نفس در کودک نیز می شود.
14. اجازه بدهید متناسب با سن خود انتخاب هایی داشته باشند
انتخاب ها به کودکان کمک می کند تا احساس شایستگی و قدرت کنند. به کودکان اجازه دهید که تصمیمات متناسب با سن خود بگیرند. مانند اینکه چه چیزی بپوشند و یا برای صبحانه چه بخورند و … . اعتماد به نفس کودکان افزایش می یابد هنگامی که متوجه شوند شما برای تصمیمات و انتخاب های آنها ارزش و احترام قائل هستید.
- nrgs
- تیر 28, 1402
- 14 بازدید