بی نظمی در کودکان چاره دارد. باید از راهش وارد شد.
۱. تسلیم نشدن در مقابل بی نظمی :
هرگز در مقابل بی نظمی های فرزندتان تسلیم نشوید. بسیاری از والدین بعد از ابراز ناخشنودی و نارضایتی خود از بی نظمی کودک، به سرعت خودشان شروع به مرتب وجمع کردن اسباب بازی ها و نظم بخشیدن به شرایط می کنند و در حال انجام کار جملاتی را درباره نظم و انضباط تکرار می کنند . اما این کار آنان نشان می دهد که از تغییر کودک ناامید شده اند و خود تصمیم به انجام کار و نظم بخشیدن گرفته اند. زمانی که کودک این پیام پدر و مادر را دریافت می کند، هرگز در صدد بهبود وضعیت و اصلاح خود برنمی آید.
۲. ایجاد محرومیت :
کودک باید متوجه شود در مقابل رفتارهای خود مسئول است. بنابراین در مقابل بی نظمی او از شیوه محروم ساختن بهره ببرید. البته این محرومیت ها باید هوشمندانه و با دقت و تناسب انتخاب شوند .
۳. برخورد با آرامش :
هرگز در مقابل بی نظمی کودک خود ، از کوره درنروید و از فریاد زدن خودداری کنید و رفتار منطقی داشته باشید . اگر او از رفتار شما سوء استفاده می کند، با قاطعیت و بدون بداخلاقی، با محرومیت و با قهر نارضایتی خود را نشان دهید .
۴. یک برنامه ریزی مناسب داشته باشید :
قوانین خانه را روشن و صریح مشخص کنید و پس از آن آموزش های لازم را به کودک تان بدهید و برای او مشخص کنید چه خواسته ها و توقعاتی دارید .
۵. بسیار واضح و روشن صحبت کنید :
برای اینکه کودک بداند چه خواسته ای از او دارید، روشن وصریح با او حرف بزنید. مثلا بگویید بعد از بازی باید اسباب بازی هایش را جمع کند و در سبد یا محلی که مشخص کرده اید قرار دهد .
۶. استقبال از تغییرات :
از تغییرات مثبت کودک ، حتی اگر اندک بود، استقبال و تعریف کنید . زمانی که کمی منظم می شود و اسباب بازی هایش را جمع می کند، از بار جمله های منفی بکاهید و بار جملات مثبت را زیاد کنید .
۷. داشتن توانایی انجام کار :
مطمئن شوید که کودک به اندازه کافی توانایی انجام آن کار را دارد و آموزش دیده است. مثلا اگر قرار است اسباب بازی هایش را بعد از بازی کردن مرتب کند باید به او قبلا یاد داده باشید و از او بخواهید با همراهی شما این کار را انجام دهد تا بدانید یاد گرفته است .
۸. پرهیز از سرزنش و تکرار :
تکرار فراوان و سرزنش های پی در پی، اثر کار شما را از بین می برد و کودک را به لجبازی بیشتر وادار می کند. بنابراین تکرار بیش ازحد و سرزنش های زیاد، اثر معکوس دارد و او را در بی نظمی محکم تر می نماید.
۹. به کودکان مسئولیت بدهید :
از همان کودکی متناسب با سن به بچه ها مسئولیت دهید. مثلا یک کودک دو ساله با کمک شما می تواند اسباب بازی هایش را در سبد بریزد. اگر کودک قرار است بازی کند، اسباب بازی هایش را سهمیه بندی کنید. یعنی یک اسباب بازی به او بدهید و زمانی که اسباب بازی دیگری خواست، از او بخواهید اول اسباب بازی قبلی را در سبد قرار دهد و بعد اسباب بازی بعدی را به او بدهید .
۱۰. رشوه ندهید :
کودک قانونمند است. در مقابل انجام وظایف روزانه و مسلم او عکس العمل معمولی داشته باشید و آن را بیش از حد پررنگ نکنید. چون با این کار او را متوقع می سازید .
از سوی دیگر، میان رشوه و پاداش تفاوت است. به فرزندتان در مقابل منظم بودن یا جمع کردن اسباب بازی هایش رشوه ندهید؛ زیرا او با این کار شرطی می شود و در نتیجه خودکار به سوی نظم پیش نخواهد رفت. کلا از پاداش های غیرمنطقی و بی حساب و کتاب بپرهیزید . پاداش بزرگ در مقابل کار کوچک ، اثر پاداش را از بین می برد .
- nrgs
- فروردین 30, 1402
- 39 بازدید