حساسیت پوستی در کودکان زمانی رخ می‌دهد که بدن به برخی از مواد مانند صابون یا برخی از غذاها پاسخ نامطلوبی بدهد. نوزادان و به‌طور کلی کودکان نسبت به بزرگسالان پوست حساس‌تری دارند، به همین جهت ایجاد چنین مشکلاتی در آنها بیشتر است.  کودکان ممکن است به دلایل مختلفی دچار حساسیت پوستی شوند. شناسایی علت رایج و متداول حساسیت پوستی در کودکان می‌تواند به والدین در رابطه با درمان به موقع و شناسایی علت دقیق آن کمک کند.

انواع حساسیت پوستی در کودکان

نوزادان و کودکان می‌توانند به انواع مختلفی از حساسیت پوستی مبتلا شوند که این شرایط دلایل مختلفی دارد. برخی از مواقع حساسیت پوستی می‌تواند منجر به علائمی مانند حالت تهوع و استفراغ در کودکان شود.

انواع متداول واکنش‌های پوستی در نوزادان شامل موارد زیر است:

1. اگزما

اگزما یکی از شایع‌ترین حساسیت‌های پوستی بین نوزادان است و انواع مختلفی دارد. معمولا کودکان دچار نوع «اگزمای آتوپیک» می‌شوند. علائم و مشکل پوستی ناشی از اگزما شامل برجستگی‌های ریز و قرمز یا پوسته پوسته و خشک شدن پوست است. علت ایجاد چنین مشکلی می‌تواند به‌دلیل عوامل ژنتیکی یا محیطی باشد. حال عوامل شایع در ایجاد اگزما در کودکان می‌تواند شامل استفاده از برخی پارچه‌های تحریک کننده، صابون‌ها و گرما باشد. در نوزادان بین ۶ ماه تا ۱ سال معمولا اگزما روی زانو و آرنج آنها مشاهده می‌شود. در کودکان زیر ۶ ماه، اگزما در پوست سر، صورت و پیشانی قرار دارد.

2. کهیر پاپولار

کهیر پاپولار یک واکنش آلرژیک موضعی ناشی از گزش است. گزش حشرات مختلف از جمله پشه، کنه و ساس می‌تواند منجر به چنین واکنشی شود. این حساسیت پوستی بیشتر در کودکان بین ۲ تا ۶ سال است؛ اما، گاهی در نوزادان نیز ایجاد می‌شود. در پی این حساسیت برجستگی‌های پر از مایع بر پوست ایجاد می‌شود. کهیر پاپولار می‌تواند از چندین روز تا چندین هفته ادامه داشته باشد.

3. کهیر

زمانی که بدن به ماده‌ای حساسیت دارد، ماده شیمیایی به نام هیستامین آزاد می‌شود که می‌تواند باعث ایجاد کهیر و دیگر علائم آلرژی شود. کهیر لکه‌های خارش دار و برجسته روی پوست است. این حساسیت پوستی به رنگ صورتی یا قرمز می‌تواند در قسمت‌های مختلفی از بدن ایجاد شود؛ اما، اغلب به صورت خوشه‌ای روی بدن ظاهر می‌شوند.

حساسیت غذایی و ایجاد حساسیت پوستی

طبق مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته مشخص شده است که کودکان زیر ۲ سال بیشتر به دلیل حساسیت غذایی دچار چنین مشکلی می‌شوند. علائم آلرژی غذایی شامل واکنش‌های پوستی و علائم تنفسی است:

کهیر

خارش

سرفه کردن

استفراغ کردن

اسهال

خون در مدفوع

گاهی اوقات نوزادان قبل از آنکه غذای خاصی را بخورند، دچار واکنش‌های آلرژیک می‌شوند. این مسئله به این دلیل است که مادر غذایی که می‌خورد، وارد شیر او می‌شود و کودک با مصرف آن شیر نیز می‌تواند دچار حساسیت شود. غذاهایی که امکان ایجاد حساسیت ناشی از مصرف آنها وجود دارد به شرح زیر است:

مصرف شیر و محصولات لبنی

بادام زمینی

غذاهای دریایی مانند خرچنگ و صدف

حساسیت پوستی در کودکان چه درمانی دارد؟

هر حساسیت پوستی در کودکان نیاز به درمان ندارد. به عنوان مثال واکنشی که خفیف باشد، ممکن است طی مدت کوتاهی از بین برود و منجر به آزار کودک نشود. با این حال اگر چنین مشکلی منجر به ناراحتی و آزار کودک شما شود، نیاز به درمان دارد.

درمانی که در نظر گرفته می‌شود، بسته به علت ایجاد چنین مشکلی متفاوت خواهد. به‌طور کلی درمان‌هایی که در نظر گرفته می‌شود به شرح زیر است:

خودداری از عوامل تحریک کننده

صابون‌ها، شوینده‌ها و لوسیون‌های معطر اغلب می‌توانند پوست کودکان را تحریک کند؛ بنابراین، بهتر است از پاک کننده‌های شیمیایی خودداری شود و به جای آن از محصولات ضد حساسیت استفاده شود.

استفاده از پاک کننده‌های بدون عطر

پس از استفاده از صابون ملایم و بدون بو پوست کودک خود را خشک کرده و از مالش زیاد پوست خودداری کنید؛ زیرا، منجر به حساسیت پوستی می‌شود.

استفاده از مرطوب کننده

استفاده از مرطوب کننده ضد آلرژی بعد از حمام به جلوگیری از خشکی پوست کمک می‌کند. همچنین مانعی برای محافظت از پوست در برابر مواد تحریک کننده ایجاد می‌کند.

استفاده از کرم هیدروکورتیزون ۱%

استفاده از این کرم مشکلات پوستی مرتبط با اگزما یا سایر واکنش‌های آلرژیک را درمان می‌کند. این نکته را در نظر داشته باشید که با مشورت پزشک باید از آن استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...