بسیاری از والدین بر این باورند که وظیفهی آنها تنها مراقبت از فرزندان در برابر مشکلات و رفع نیازهای مادی آنها است. اگرچه این وظایف بخشی از مسئولیتهای والدین محسوب میشود، اما به تنهایی برای پرورش کودکان کافی نیست. حال این سوال مطرح میشود که چگونه کودکانی موفق تربیت کنیم؟ برای پرورش کودکان موفق ابتدا باید شیوهی زندگی خود را اصلاح و رفتارهای غلط را حذف کنیم. این اولین قدمی است که والدین برای موفقیت کودکان خود برمیدارند. در این مقاله به طور مفصلتری عادات و رفتارهایی که بر رشد شخصیتی کودکان تاثیرگذار خواهد بود، بررسی میشود:
1. شام را در کنار یکدیگر بخورید
براساس مطالعات انجام شده در دانشگاه هاروارد، کودکانی که تقریبا ۵ روز در هفته در کنار خانواده غذا میخورند، کمتر در معرض آسیبهایی همچون مصرف مواد، افسردگی و چاقی قرار میگیرند. همینطور، این کودکان به نسبت از اعتماد بنفس و عزت نفس بالاتری برخوردار هستند. گذراندن وقت در کنار خانواده باعث ایجاد صمیمیت بیشتر بین کودکان و والدین میشود. بهتر است شام را بدون مزاحمت برنامههای تلویزیونی صرف کنید و از کنار هم بودن لذت ببرید.
2. زمانی را برای فاصله گرفتن از موبایل و کامپیوتر در نظر بگیرید
استفادهی بیش از حد کودکان از موبایل، کامپیوتر و دیگر ابزار هوشمند تاثیراتی نظیر کاهش تمرکز و افت بازدهی را به دنبال دارد. به بیان سادهتر، ابزار تکنولوژی با تمام مزیتهایی که دارد، ممکن است مانع یادگیری مهارتهای اجتماعی و ارتباطی در کودکان شود.
به این ترتیب والدین باید به عنوان الگوی فرزندان خود، در استفاده از این ابزار دقت کنند. والدینی که بیش از حد به فناوری وابسته باشند، این عادت را به فرزندان خود نیز منتقل میکنند. بنابراین سعی کنید در طول شبانه روز ساعاتی را بدون استفاده از این ابزار و در کنار فرزندان بگذرانید. به مرور کودکان شما یاد میگیرند که وقت خود را به انجام کارهای مفیدتری اختصاص دهند.
3. از آنها بخواهید در کارهای خانه کمک کنند
همکاری کودکان در کارهای متفاوت خانه از جمله عادات مفیدی است که از فرزندان شما، کودکان موفق کمک میسازد. مهم نیست چه کاری را برعهده میگیرند و یا تا چه میزان آن را به درستی انجام میدهند؛ هدف از انجام این کارها، تقویت روحیه همکاری کودکان و انجام کارهای گروهی است.
مرتب کردن اتاق، شستن ظرف، تمیز کردن باغچه و حیاط خانه و کارهای جزئی را به آنها بسپارید. به این صورت فرزند شما میآموزد که نباید نسبت به محیط اطراف خود بیتفاوت نباشد. بلکه به سهم خود در بهبود آن محیط نقش داشته باشد.
4. مهارتهای اجتماعی را از سنین کم به آنها یاد دهید.
افراد در سنین پایین بیشتر مستعد یادگیری هستند. به همین دلیل کودکان به راحتی مهارتهای اجتماعی را فرا میگیرند. والدینی که دغدغهی موفقیت فرزندانشان را دارند، باید مجموعه مهارتهای اجتماعی را از همان سنین کودکی به آنها یاد دهند. در این خصوص، محققان دانشگاه پنسیلوانیا در یک پروژهی تحقیقاتی ۷۰۰ کودک را به مدت دو دهه مورد بررسی قرار دادند.
نتایج این تحقیقات نشان میدهد کودکانی که دارای مهارتهای اجتماعی هستند، در جامعه میتوانند به درستی احساس خود را بیان کنند، به دیگران کمک میکنند و در حل مشکلات خود استقلال بیشتری دارند. اغلب این افراد در سن ۲۵ سالگی به موفقیت نسبی رسیدهاند.
در مقابل، کودکانی که دارای مهارتهای اجتماعی محدودی هستند، در جامعه درگیر مشکلاتی نظیر اعتیاد یا مشاغل غیر قانونی میشوند. مطابق با این تحقیقات، این مهارتهای اجتماعی است که توانایی موفق شدن فرزندان شما را تعیین میکند.
5. بیرون از خانه کار کنید
والدینی که در خانه کار میکنند، زمان بیشتری را با فرزندان خود میگذرانند. اگرچه این امر مزیتهای متعددی برای کودکان دارد، اما اخیرا روانشناسان به نتایج جالبی رسیدهاند. به عقیده ی آنان مادرانی که بیرون از خانه کار میکنند، فرزندان مستقلتری پرورش میدهند. این کودکان آیندهی شغلی موفقتری خواهند داشت و نقشهای موثری در جوامع ایفا میکنند.
6. آنها را با کار کردن آشنا کنید
والدینی که به دنبال پرورش فرزندان موفق هستند، باید از همان دوره ابتدایی کودکی آنها را با کار کردن آشنا کنند. عادت به انجام کارهای روزمره، از فرزندان شما افرادی مسئولیتپذیر و منظم میسازد. چنین کودکانی آمادگی بیشتری برای پذیرفتن وظایف سنگینتر در آینده خواهند داشت.
والدین همواره الگوی کودکان هستند. کودکان به دقت رفتار و حرکات شما را زیر نظر میگیرند و سعی میکنند مشابه شما رفتار کنند. بنابراین اگر انتظار دارید فرزندتان کارهای خود را طبق عادت و به درستی انجام دهد، باید ابتدا این عادت را در خود پرورش دهید.
7. به آنها آموزش دهید که برای موفقیت صبر کنند
آزمایش مارشمالو یکی از قدیمیترین آزمایشهای روانشناسی برای تحلیل رفتار انسان است. در این آزمایش کودکان را به اتاقی دعوت کردند و ظرفی از مارشمالو را روی میز قرار دادند. به کودکان گفته میشد اگر به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنند و به ظرف خوراکی دست نزنند، علاوه بر این کلوچهها، ظرف دیگری هم جایزه میگیرند. در طول این مدت کودکان در اتاق تنها بودند و رفتار و حرکات آنها به دقت بررسی میشد. گروهی از کودکان که کنترل بیشتری روی رفتار خود داشتند، از خوردن کلوچهها خودداری کردند. اما گروه دوم حتی با وجود وعدهی جایزه، نمیتوانستند صبور باشند و ظرف خوراکی را به جایزهی بیشتر ترجیح دادند. بررسی زندگی این دو گروه از کودکان در سالهای بعد نشان داد کودکان گروه اول به زندگی موفقتری دست پیدا میکنند.
8. برای آنها کتاب بخوانید
مطالعات انجام شده در دانشگاه اوهایو نشان میدهد که خواندن کتاب برای کودکان باعث صمیمیت بیشتر بین والدین و فرزندان میشود. به عبارت دیگر، اگر کتاب خواندن را جایگزین تلویزیون کنید، تا حد قابل توجهی به پرورش مهارتهای اجتماعی در کودکان کمک کردهاید. در مقابل کودکانی که ساعات زیادی از روز را پای تلویزیون مینشینند، ارتباط کمتری با دنیای پیرامون خود خواهند داشت. این جعبهی جادویی قابلیت زیادی در تخریب مهارتهای ارتباطی و اجتماعی کودکان دارد.
9. آنها را به سفر کردن تشویق کنید
سفر به شهرها و مکانهای دور و نزدیک به کودکانتان این فرصت را میدهد که با دیگر فرهنگها آشنا شوند. از جمله مزایای سفر برای کودکان میتوان به آشنایی با اقوام مختلف، کشف دنیای اطراف، امتحان کردن غذاهای مختلف و اشتیاق به مسافرت بیشتر اشاره کرد.
افزایش استقلال، بهبود عزت نفس و اعتماد بنفس، بروز خلاقیت، سازگاری بیشتر با شرایط و تقویت مهارتهای اجتماعی بخشی از تاثیرات مسافرت بر فرد خواهد بود. از این رو برای پرورش کودکان موفق و مستقل، به آنها اجازه دهید دنیای اطراف خود را بیشتر ببینند و به دنبال پاسخ سوالات خود باشند.
داشتن کودکان موفق و مستقل آرزوی هر والدینی است. اما تربیت کودک موفق نیازمند تلاش فعال والدین است. به بیان سادهتر، اگر به دنبال موفقیت فرزندان خود هستید، باید شرایط را برای رشد کودکان مهیا کنید. آماده سازی شرایط تنها به آموزش مهارتهای لازم محدود نمیشود، بلکه والدین باید بازبینی کلی بر شیوهی زندگی خود داشته باشند.
به طوری که بسیاری از عادات مفیدی که منجر به رشد کودکان موفق خواهد شد، را در زندگی خود پیاده کنند. پرورش کودکان و آماده سازی آنها برای ورود به جامعه نیازمند آگاهی والدین است. در نظر داشته باشید که کوچکترین اشتباهات والدین میتواند تاثیرات چشمگیری در زندگی و آیندهی فرزندان داشته باشد.
- nrgs
- خرداد 10, 1402
- 39 بازدید